РАЗНО

Прва помош при епилептичен напад

epp

Студентите од Македонската медицинска студентска асоцијација по повод Недела на мозокот 2018 година проект на Одборот за Човекови права и мир при Македонската Медицинска Студентска Асоцијација (ММСА), изработија видео  со цел едукација како да се помогне  при  епилептичен напад.   Не е дозволено превземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот Здружение ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА

Read More »

Со помош има надеж да се промени еден млад живот

10

Неделка има 29 години и проблем со нервите на рацете и нозете, односно парализа, но има надеж животот да го промени со операција во месец март во Србија. За операцијата се потребни само 2.850€ кои не е во можност сама да ги обезбеди и затоа се надева на помош од хуманите луѓе, кој колку може.Заедно да помогнеме да се оствари сонот на оваа млада девојка. ...

Read More »

Д-р Ранко Рајовиќ: Како да се справите со бесот и разгаленоста кај децата!

ntc

За гневот,односно бесот на децата не се виновни децата, туку родителите кои со желба на своите деца да им овозможат сé, им овозможиле премногу. Ако со еден збор можам да ги опишам најчестите грешки кои родителите денес ги прават, би кажал презаштитеност. Се разбира, родителите тоа го прават од љубов, но мора да ја знаат на границата меѓу заштита и ...

Read More »

Родители тврдат дека нивното бебе добило епилептични напади по примањето на вакцината против менингитис

child-vaccination-schedule-01

И додека во Македонија сé уште се потсмеваат на оние што предупредуваат на почестите и сериозните несакани ефекти на денешните вакцини, во другите делови на Европа е сосема нормално да се поттикнуваат луѓето на критичко размислување за вакцинацијата како дел од свесно живеење, а не принудно. Но, во земјава елитата уште не сака да слушне за вакцинацијата како избор, додека во западните ...

Read More »

18 години живот без епилепсија

sv

Не е лесно, борбата бара истрајност, а подигнувањето на свеста бара време и голем труд, но она на што треба да останете фокусирани е резултатот, а тоа е дека вие сте личност и вие сте талентирани и способни да придонесете во општеството, како и сите други и никој нема право да ве дискриминира.   Во најчувствителниот период од развојот на ...

Read More »

Герсонов метод на лекување

g2

Првичната идеја на Макс Герсон не била да понуди решение за лекување на рак, туку за мигрена од која самиот страдал. Откако ја развил диетата која му ги ублажила главоболките, ја препорачал на пациенти кои страдале од мигрена. Еден од неговите пациенти не само што се ослободил од мигрената, туку и се излечил од туберкулоза. Подоцна се утврдило дека неговата ...

Read More »

Ефикасноста на кетогената диета за лекување на епилепсија

kd

Студијата од 2014 година-  (ВИДИ ЛИНК) објавена во научното списание „Nеurology“ покажа дека кетогената диета помага и кај возрасни и кај деца во третирањето на епилептични напади. Кетогената диета била дизајнирана во 1924 година од страна на д-р Расел Вилдер (Dr. Russell Wilder) на Клиниката „Mayo“ во Америка. И покрај тоа што се покажала како многу ефикасна во лекувањето на епилепсијата, ...

Read More »

Пишувањето пораки, влијае на мозокот

fb

Смартфоните овозможуваат  лесно и брзо пораките да стигнат онаму каде што сакаме без да користиме говор. Тие заедно со интернетот во голема мера го променија начинот на комуникација меѓу луѓето. Но, ова сеако повлекува и некои други нешта. Пишувањето пораки го менува и мозокот. Некои научници откриле дека додека се пишуваат пораки, мозокот работи според поинаков шаблон од оној кога се ...

Read More »

Д-р Рајовиќ: 5 работи кои го забрзуваат развојот на интелигенција кај децата

%d0%b8%d0%bd%d1%82

Ако сакате да се поттикне развојот на интелигенција кај своите деца,немојте да им забранувате да скокаат на креветот и не ги возете во количка. Д-р Ранко Рајовиќ, извршен директор на “Менса Србија”, открива зошто тоа е погрешно, и кои уште грешки секојдневно ги повторуваат поголемиот дел од родителите и тоа сосема несвесно. – Интелигенција не е наследна, децата од родителите го наследуваат ...

Read More »

Епилепсијата после мозочен удар

udar

Податоците на научниците од Универзитетскиот колеџ во Лондон покажуваат дека епилепсијата влијае кај 11% од луѓето кои имале мозочен удар. Ризикот од епилепични напади е највисок кај лица со најсериозен мозочен удар, каде ударот предизвикал оштетување на мозокот. Во истражувањата се користеле податоци од 450 пациенти кои имале мозочен удар. Оние кај кои се појавила епилепсија биле на просечна возраст од 44 години. Поголем дел ...

Read More »
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.