ЖИВОТНА СТОРИЈА

18 години живот без епилепсија

sv

Не е лесно, борбата бара истрајност, а подигнувањето на свеста бара време и голем труд, но она на што треба да останете фокусирани е резултатот, а тоа е дека вие сте личност и вие сте талентирани и способни да придонесете во општеството, како и сите други и никој нема право да ве дискриминира.   Во најчувствителниот период од развојот на ...

Read More »

Потребна е мала помош за голема радост

special toned photo f/x, focus point on nearest hand(left side,selective)

Претставници од здружението ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА го посетија семејството Ристоски од Копанце. Горан и Благородна имале четири деца до кои едното им починало оваа година а друго не живее со нив. Нашите активисти затекнаа крајно неповолни услови, во кои семејството живее заедно со двете деца, и таткото на Горан. Благородна и ќерката имаат епилепсија и секојдневно примаат антиепилептична терапија која не е доволна за да се ...

Read More »

Децата со посебни потреби – статус на родител

download

Факт е дека многу родители се незадоволни од третманот на децата со посебни потреби. Но многу родители собираат храброст да кажат дека и тие имаат дете со посебни потреби, да си ја отворат душата и јавно да проговорат за тешкотиите низ кои минуваат. Ви пренесуваме еден статус на родител за кој институциите навистина треба да се запрашаат. „Ај сега вака…….. Децата ...

Read More »

Кафето поважно од дете со посебни потреби?!

88389

Живеам во внатрешноста на Македонија, и згрозен сум од здравствените услуги во нашиот град. Бидеќи е мало место, го испраќам ова анонимно писмо, кое се надевам ќе биде објавено. Не значи тоа дека го напаѓам цел здравствен систем, постојат лекари кои навистина најодговорно и професионално си ја вршат својата работа, но факт е дека има многу пропусти, за кои се ...

Read More »

Државата за едни е мајка за други маќеа – револтирана мајка 3 години бара конзилијарно мислење

dff

Јас и моето семејство бевме ЛУДИ што го продадовме целиот имот, за да обезбедиме лекување во Љубљана за моето дете, ама ете некој си може ем донации, ем фондот да им покрие се. Баш ме интересира дали после сето ова ќе се освестат Маќеиве наши за нашето дете???? Срамота!!!!!!!! 3 години конзилијарно барам за нешто кое кај нас го нема. ...

Read More »

ЗОШТО МОЕТО ДЕТЕ? -Прашува една мајка

images (1)

ЗОШТО МОЕТО ДЕТЕ? -Прашува една мајка. Ние знаеме дека е тешко да си родител на дете со епилепсија, и да се соочуваш со сите препреки и проблеми, од недоволната едукација на општеството, за нарушувањето епилепсија. Ние ја зразуваме нашата поддршка, и нудиме помош за се што мислите дека можеме да помогнеме. Заедно сме посилни, и можеме да го кренеме гласот, ...

Read More »

Уште еден храбар борец, во борбата со епилепсијата

borec

Денеска е 1 ноември и започнува месецот за подигнување на свеста за епилепсијата. Пред 15 години го добив првиот епилептичен напад- страшна болка во десната нога што ме залепи за кревет како никогаш. После првата посета на педијатарот во Детска клиника откривме дека станува збор за епилепсија. За да малку подобро отсликам во какво општество живееме, можам слободно да кажам ...

Read More »

Имав епилепсија – открива познатиот поп пејач

prince460

Музичкиот поп ветеран Принц откри дека како дете имал  епилепсија. Педесетгодишниот пејач ја откри својата борба со нарушувањето за време на интервјуто со новинарот на „PBS“ Травис Смилеј. -Досега никогаш немам зборувано за ова, но роден сум со епилепсија. Кога бев млад честопати имав напади. Мајка ми и татко ми едноставно не знаеја што прават и како да се справат со моето ...

Read More »

На својата смртно болна ќеркичка и го спасил животот …

1

На својата смртно болна ќеркичка и го спасил животот, но сега ќе мора да оди во затвор. Adam Kosler, татко на двегодишна ќерка, се одлучи на многу храбар, иако нелегален потег за на своето дете некако да му ја ублажи сериознат болест. Ова е Adam Kosler и неговата двегодишна ќерк,  кој боледува од рак. Кога сите други терапии и лекови ...

Read More »

ЖИВОТНА ПРИКАЗНА: Млад и успешен, иако има епилепсија, води нормален живот

ss

Епилепсија! Што е тоа? Заразна болест? Инвалидитет? Не тоа е нарушување на нервниот систем поврзан со мозокот,но не е ни инвалидитет ниту пак заразна болест! Имам 23 год.,имам работа,девојка,другари и семејство кое ме подржуваат.Иако имам епилепсија не живеам во сенка ни страв од тоа! Еве ја мојата животна приказна. Првиот напад го имав на мои 16 год. додека шетајќи со ...

Read More »
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.