Author Archives: admin.epilepsija.mkd

Одбележан „Виолетов ден 2018“

29547668_10213453526790925_1341218906_n

Денес во 11 часот на градскиот плоштад „Методија Андонов – Ченто“ беше одбележан „Виолетов ден 2018“. Настанот беше реализиран со поддршка на општина Прилеп, а во соработка со  Лигата против епилепсија на Македонија, кои исто таа го организираа овој настан во 12 часот во Скопје. “Виолетов ден” или “Purple day” е ден за поддршка за луѓето со епилепсија. Се одбележува на 26 март,секојагодина на сите континенти, во повеќе ...

Read More »

Прва помош при епилептичен напад

epp

Студентите од Македонската медицинска студентска асоцијација по повод Недела на мозокот 2018 година проект на Одборот за Човекови права и мир при Македонската Медицинска Студентска Асоцијација (ММСА), изработија видео  со цел едукација како да се помогне  при  епилептичен напад.   Не е дозволено превземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот Здружение ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА

Read More »

Со помош има надеж да се промени еден млад живот

10

Неделка има 29 години и проблем со нервите на рацете и нозете, односно парализа, но има надеж животот да го промени со операција во месец март во Србија. За операцијата се потребни само 2.850€ кои не е во можност сама да ги обезбеди и затоа се надева на помош од хуманите луѓе, кој колку може.Заедно да помогнеме да се оствари сонот на оваа млада девојка. ...

Read More »

Традиционално, поделени новогодишни пакетчиња

26235481_1842734455798862_1207928025_n

И оваа година традиционално, Здружението на граѓани за лица со епилепсија и родители на деца со епилепсија во Република Македонија – ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА подели новогодишни пакетчиња на своите членови, како и во ЈЗУ Општа болница „Борка Талески“ – Прилеп, Клиничка болница „Др. Трифун Пановски“ – Битола, Одделението за неврологија при ЈЗУ Клиника за детски болести – Скопје,и на деца од ...

Read More »

Д-р Ранко Рајовиќ: Како да се справите со бесот и разгаленоста кај децата!

ntc

За гневот,односно бесот на децата не се виновни децата, туку родителите кои со желба на своите деца да им овозможат сé, им овозможиле премногу. Ако со еден збор можам да ги опишам најчестите грешки кои родителите денес ги прават, би кажал презаштитеност. Се разбира, родителите тоа го прават од љубов, но мора да ја знаат на границата меѓу заштита и ...

Read More »

Родители тврдат дека нивното бебе добило епилептични напади по примањето на вакцината против менингитис

child-vaccination-schedule-01

И додека во Македонија сé уште се потсмеваат на оние што предупредуваат на почестите и сериозните несакани ефекти на денешните вакцини, во другите делови на Европа е сосема нормално да се поттикнуваат луѓето на критичко размислување за вакцинацијата како дел од свесно живеење, а не принудно. Но, во земјава елитата уште не сака да слушне за вакцинацијата како избор, додека во западните ...

Read More »

18 години живот без епилепсија

sv

Не е лесно, борбата бара истрајност, а подигнувањето на свеста бара време и голем труд, но она на што треба да останете фокусирани е резултатот, а тоа е дека вие сте личност и вие сте талентирани и способни да придонесете во општеството, како и сите други и никој нема право да ве дискриминира.   Во најчувствителниот период од развојот на ...

Read More »

Герсонов метод на лекување

g2

Првичната идеја на Макс Герсон не била да понуди решение за лекување на рак, туку за мигрена од која самиот страдал. Откако ја развил диетата која му ги ублажила главоболките, ја препорачал на пациенти кои страдале од мигрена. Еден од неговите пациенти не само што се ослободил од мигрената, туку и се излечил од туберкулоза. Подоцна се утврдило дека неговата ...

Read More »

Ефикасноста на кетогената диета за лекување на епилепсија

kd

Студијата од 2014 година-  (ВИДИ ЛИНК) објавена во научното списание „Nеurology“ покажа дека кетогената диета помага и кај возрасни и кај деца во третирањето на епилептични напади. Кетогената диета била дизајнирана во 1924 година од страна на д-р Расел Вилдер (Dr. Russell Wilder) на Клиниката „Mayo“ во Америка. И покрај тоа што се покажала како многу ефикасна во лекувањето на епилепсијата, ...

Read More »

Потребна е мала помош за голема радост

special toned photo f/x, focus point on nearest hand(left side,selective)

Претставници од здружението ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА го посетија семејството Ристоски од Копанце. Горан и Благородна имале четири деца до кои едното им починало оваа година а друго не живее со нив. Нашите активисти затекнаа крајно неповолни услови, во кои семејството живее заедно со двете деца, и таткото на Горан. Благородна и ќерката имаат епилепсија и секојдневно примаат антиепилептична терапија која не е доволна за да се ...

Read More »
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.