Епилепсијата после мозочен удар

Податоците на научниците од Универзитетскиот колеџ во Лондон покажуваат дека епилепсијата влијае кај 11% од луѓето кои имале мозочен удар.
udar
Ризикот од епилепични напади е највисок кај лица со најсериозен мозочен удар, каде ударот предизвикал оштетување на мозокот.
Во истражувањата се користеле податоци од 450 пациенти кои имале мозочен удар.
Оние кај кои се појавила епилепсија биле на просечна возраст од 44 години.
Поголем дел од пациентите кај кои  не се појавила епилепсија имале во просек 56 години.Не е дозволено превземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот Здружение ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА
Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.