КОИ СОБНИ РАСТЕНИЈА СЕ ОПАСНИ ПО ЗДРАВЈЕТО АКО ГИ ИМАТЕ ДОМА

1412a-14Има  такви цвеќиња, кои не е пожелно, дури понекогаш се и опасни за да одгледуваат во куќата. Во листовите и другите делови на таквите растенија честопати  се наоѓа отров. Некои од нив имаат многу интензивна арома и биолошки активни супстанции, кои можат, кај осетливи лица, да предизвикаат главоболка, или што е уште полошо – алергиска реакција, за која многумина не се свесни дека доаѓа од растението кое го имаат во својот дом.

Но, за среќа, овие растенија не се многу. Овде се опишани неколку кои најчесто се наоѓаат во нашите домови.

Овие растенија не се препорачува да се одгледуват во домот.

Најопасните растенија се: Азалеја, Кливија, Исусов венец, Монстера, Хортензија, Хризантема, Џурџица, Зкоум, Фикус, Нарцис, 

Foto: Profimedia

 За жал, овие растенија се често присутни во домовите. Но, тие се вистинска закана, особено за малите деца.

На пример, некои од овие цвеќина предизвикуваат осип на кожата, повраќање, тегоби, имаат халуциногено дејство, го поттикнуваат опаѓањето на косата и напади на бубрезите, предизвикуваат главоболка, слабост на мускулите, инфаркт, епилептични напади, во повисоки дози може да предизвикаат и парализа.

Затоа бидете внимателни со цвеќината кои ги одгледувате, бидеќи може да го нарушите вашето здравје. Сепак доколку дојде до труење со некое отровно, побарајте лекарска помош.

 Не е дозволено превземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот Здружение ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА
Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.