КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ВИСТИНСКИ КАШКАВАЛ И СИРЕЊЕ ВО ПРОДАВНИЦА

На  пазарот често може да се најдат производи со сомнителен квалитет. Не се исклучок ни млечните производи, затоа ви претставуваме неколку совети како да ги препознаете вистинското сирење и кашкавал.

at

Сирењето со растителни масти е со премногу бела боја. Структурата е многу порехава од вистинското. При оригиналното бело саламурено сирење треба да може да се отсече парче со дебелина од 3 до 5 мм, кое нема да се распадне откако се забоде со вилушка. При вистинското сирење обично рабовите се заоблени, додека кај лажното тие се остри.

Кашкавалот од палма пак се познава на допир. Не е еластичен како оригиналот, туку многу мек, бидејќи процесот на зреење е скратен. Бојата му е бела до кремаста, а вкусот – малку горчлив. Вистинскиот е со карактеристична жолта боја, при инцизија е со густа текстура и тврд.

Палминиот кашкавал може да се разликува од вистинскиот, ако се засече со добро студен нож. Треба да знаете дека растителните масти се лепат по сечилото при ниска температура, а млечните – не. Објаснувањето е дека во палмата има незаситени масни киселини, додека животинските се заситени.

Се разбира, при користењето на палмата за кашкавал се прави т.н.. хидрогенизирање, или претворање на незаситените масни киселини во заситени. Така се зголемува температурата на топење. При овој процес сепак се добиваат трансмасти, кои се сметаат за штетни, бидејќи водат до кардиоваскуларни болести.

Најчеста измама при производството на сирење е употребата на 50% помалку сурово млеко. Така наместо од 7 л тоа се прави од 4-5 литри. Пастеризацијата се врши при висока температура од 82-85 степени, а кај нормалниот начин – 72 степени. Се ставаат и киселини – на пример лимонтус, за да се асимилираат сите протеини. Така се добива производ кој е средна положба меѓу сирење и урда, но на изглед е сосема како вистинското сирење.

Во името на брзата добивка, сирењето се прави така што да може на третиот ден да се продава. По правило, нормалното кравјо млеко треба да зрее 30-45 дена.

Кај кашкавалот најмногу измами има при зреењето, признаваат производителите. Често малите млекарници го продаваат една недела по неговото производство. Најдобриот кашкавал созрева барем 40-45 дена.

Кашкавалот се прави и од млечни концентрати. Тие се многу попрофитабилни за производителите, отколку ако се користи сурово млеко.

извор


Не е дозволено превземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот Здружение ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА
Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.