СКАНДАЛ СО ВАКЦИНИТЕ, Исповеди на родители: Нашето дете почина, а другото нема да го вакцинираме

sСоочени со задолжителна вакцинација на децата, некои родители имаат ужасно искуство кое ги уништило нивните животи засекогаш.

Sara Popčitović, sin Đorđe, vakcina, MMR vakcina, vakcinisanje, posledice, foto

„Мајка сум на девет годишно дете, на кое му беше дијагностициран аутизам после ММР вакцината. Тоа е мојот живот.И крајно време да почне да зборуваза овие деца. Ние не може да  дојдеме до податоци  колку деца во кај нас имаат аутизам, колку церебрална парализа, колку деца страдаат од дијабетес и нарушувања во однесувањето … Во САД, во Конгресот се зборува за штетноста на вакцините. Ние не смееме. Зошто мене некој мора на нешто да ме тера? Да ме тера да го вакцинирам моето дете!“

Моето дете беше здраво, на пораѓај доби оцена 9

Така ја започнува својата приказна Сара Попчитовиќ (36), програмер од Белград, мајката на дете што трпи сериозни последици за вакцинација.

Заплашување на родителите

„ Заплашување со казни, одземање на децата … верувајте ми, мене тоа ми е смешно. Јас реков, ајде да видиме кој е тој експерт  да се дојде и да ми каже дека јас не сум подобна мајка! Само да ги прашам: Каде бевте кога моето дете беше кај вас на лекување три и пол години?! Да видам кој е тој експерт да дојде и да каже: Ви го одземаме детето. Или: Ќе платите казна. Да го видам тоа!“ – Вели Сара.

Нејзиниот син, вели таа, бил пуштен од болница со оцена девет; навреме проодил, прозборувал навреме, а потоа …

– Моето дете, ММР вакцината ја доби на две години, бидејќи често беше болен, нон-стоп имаше некои преладувања, температура … И, по околу два месеци по вакцинирањето  ја загуби способноста да зборува. Ми рекоа дека е аутизам – се сеќава таа.

Imali smo tragično iskustvo... Ljiljana Kostić

Имавме трагично икство – Љилјана Костиќ

Ни една секунда, вели таа, не се сомневала во знаењето на лекарите и здравствениот систем.

– Отидов на лекар, на контрола, и таа ми рече – тоа е тоа, помирете се со тоа. Тоа е негов максимум, тој никогаш нема да научи да држи лажица во раката, нема никогаш да научи да чита и пишува, и тоа е тоа … И вие станувате и кажувате, а зошто јас го носев моето бебе кај вас три и пол години, за вие по три и пол години да ми го кажете ова?!

– Мене воопшто не ми е проблем да седнам со било специјалист, со сите документи што ги имам, со видео снимки од детето, и да ми објасни зошто моето дете сега е болно! Не можете ли да ми кажете, генетика. Не можете да ми кажете, бомбардирањето. Не можаете да кажете, исхраната! Ние сме, а тоа ужасно боли- ние родителите кои имаме деца со аутизам, заболени по вакцинирањето – препуштени сами на себе. За овие деца не се зборува. Ние, луѓе, имаме епидемија на децата со посебни потреби. Тука спаѓа аутизам, церебрална парализа, дијабетес, Даунов синдром … Мислам дека тоа не беше така пред една деценија.

SZO preporučuje da se vakcinacija obavezno odloži u slučaju i najmanje prehlade i problema organa za varenje

СЗО пепорачува вакцината задолжително да се одложи во слчај и на најмало преладвање или проблеми со органите за варење

Причини за страв

Економистот Владимир Младеновиќ пред пет месеци, стана татко на здраво бебе, но тој и неговата сопруга одбија да го вакцинираат детето. Затоа, најверојатно, ќе бидат казнети.

– За време на породувањето, мојата жена и јас одбивме вакцини кои се задолжителни ште во породилиштето. Значи, овие се вакцини против хепатитис Б, БСЖ и витамин К. И ете, во рок од пет месеци веќе стигнавме до суд! Причините за одбивање на вакцинација се дека во потесното семејство, имаме случај на аутизам. Кај детето на мојата сестра по примањето на вакцината во втората година беше дијагностициран аутизам. Уште еден случај е внук на жена ми. После примање вакцина, особено после ди-те-пер вакцина, дијагнозата е- детска парализа. И момчето сега има 16 години, и е во сериозна состојба … Може да ги замислите овие семејства и какве се нивните проблеми – ја продолжува приказната Младеновиќ.

„ Значи, овие се причините зошто ние ја одбивме вакцината. Мојот внук, кој ево Канада, во 2006 година по раѓањето ја прими првата доза на BСЖ вакцина, се појави осип, детето не можеше да спие … Кога имаше десет месеци, затоа што мораше да се преселат во САД, лекарот сугерираше дека треба да прими вакцина против хепатитис Б, со цел да се усогласат со стандардите на САД“

„По оваа вакцина неговата состојба драстично се влоши, детето не можеше да спие, нон-стоп да се држи во раце, во прегратка, да се лула … безброј пати во текот на денот прави едно исто, го отвора плакарот, го затвора плакарот. .. И, по добивањето на другите вакцини, кога наполни две години, беше прогласена официјална дијагноза – аутизам“- рече Младеновиќ.

Патем, тој и неговата сопруга веруваат дека вакцината треба да биде прашање на избор на родителите.

Supruga i ja smo odbili da vakcinišemo dete u porodilištu i završili smo na sudu... Vladimir Mladenović

Јас и мојата сопруга одбивме да го вакцинираме детето во породилиштето и завршивме на суд – Владимир Младеновиќ

Сакаме слобода на избор

„Мојот сопруг и јас одлучивме да не ги  вакцинираме децата, заради претходно страшно искуство. Бебето кое  го родив во 2013 година при породувањето проголта од амнионската течност, но докторката процени дека е доволно здраво за да прими вакцина против хепатитис Б. По вакцинирањето, неговата состојба се влоши,  почна да се бори за воздух, да отекува, беше пренено веднаш на Детска Клиника, каде што лекарите кажаа дека бебето пристигна помодрено … А ова е важно да се каже – на упатството на вакцината, која детето ја доби пишува дека симптомите на алергиски реакции се прво гушење, сина боја на кожата и оток. Тоа после оцена девет заврши на интензивна нега,  беше на апарати шест дена и почина“ – вели претприемачот Лилјана Костиќ.

Ова, вели Лилјана, ја натерало неа и нејзиниот сопруг даја преиспитаат вакцината, прво, бидејќи, вели таа, на упатствата за несакани ефекти од вакцината се и епилепсија и менингитис и енцефалитис и парализа, мултиплекс склероза … Таа и нејзиниот сопруг, исто како и парот Младеновиќ, се залагаат за слобода на избор и за целосно информирање.

„Како на пример во во Германија: Лекарот е должен да ги информира родителите за сите можни несакани ефекти кои се наоѓаат на упатството, каде родителот потпишува согласност за имунизација, па тогаш се знае кој е одговорен, како што потпишувате, на пример, за царски рез, бидејќи секоја интервенција со себе носи одреден ризик. Значи, ние сакаме подобро информирање, ние сакаме слобода на избор,  ние сакаме календарот за имунизација сепак да биде побезбедено, бидејќи неколку дози се навистина бесмислени, како што е споменатата доза која се дава на новороденчиња“

U SAD su na ime odštete zbog problema posle vakcinacije porodice dobile više od tri milijarde $ odštete

Во САД на име оштета поради проблеми после вакцина, семејства добиле повеќе од три милиони долари

Сомневање

„Оваа репресија која се врши над родителите да ги вакцинираат своите деца кај мене и кај сопругата предизвика одбивност и спротивен ефект. Значи сигурно има нешто што не е во ред во целата приказна. Затоа најдобро е за родителите,  да ни објаснат што соджат вакцините, колкави количини на тешки метали, и како тие тешки метали влијаат на децата, без разлика дали вакцини содржат клетки од ембриони, пилешко бубрежното ткиво, пилешки бубрежни клетки, бубрези од мајмун и така натаму“ – вели Владимир Младеновиќ.

Бојана Поповиќ: Мене вакцината ми уништи животот, но не сум против вакцинација

„Јас сум лице со оштетен слух од сто проценти. Родена сум потполно здрав, слушав. На една година сврзвав реченици, имав вокабулар. Кога имав 14  месеци добив ММР вакцина.

Последица на тоа е целосно губење на слухот. Моите родители беа повикани во здравствениот центар. Лекарот ме прегледа и рече: “Тоа е црвено грло, тоа може да се добие од вакцината.” Ја примив вакцината, а потоа мојот живот тргна наопаку …“ – ја започнува својата животна приказна Бојана Поповиќ од Белград ,  Финансиски менаџер.

Бев во кома за четиринаесет дена; доживев клиничка смрт …- лежев на Институтот за мајка и дете пред 28 години. Преживеав. И денес водам голема битка да станам рамноправен граѓани на ова општество. Но, да се разбереме, јас не сум против вакцините!

“Јас сум за тоа родителите да имаат право на избор да одлучат дали да ги вакцинираат своите деца или не. Овие драконски казни се премногу големи за граѓаните кои имаат ниски плати, кои не се вработени, кои едвај можат да ги прехранат своите семејства, мислам дека се принудени да плаќаат ако одбијат или проценат дека детето не ги исполнува условите за примање на вакцина. Што значи тоа? За бебето да прими вакцина мора да биде целосно здраво.

Вие не можете, ниту било кој доктор во светот може врз основа на преглед од пет минути да процени дали бебето е  здраво или не. Ако моите родители беа информирани дека имаат право на избор, сметам дека ова мене немаше да ми се случи. Ние после 28 години немаме напредок. Тоа е она што е потребно за промени во 21 век -родителите се информираат, даодлучат што е најдобро за нивното дете.

Постои голема стравот на родителите при запишувањето во предучилишното и основното образование. Услов да се достави потврда за вакцинација. Вакцинацијата е листа на документ за лична идентификација и никој нема право да биде причини кои ќе се едуцираат на основа на тоа дека дете или не, затоа што тоа го прекрши Уставот и законот за јавно образование.“

Моето дете знаеше да каже, “Мамо, те сакам”, а сега …

„Имав дете кое зборуваше, имав дете кое знаеше да каже: “Мамо, те сакам …” А сега,веќе седум години не сум слушнала ниту еден збор на своето дете. Јас реков, моето дете повеќе нема да прими вакцина додека сум жива “- вели Сара Попчитовиќ.

Последиците можат да бидат сериозни заболувања

„Според упатството како резултат можат да се јават тешки болести или наршувања, од воспаление на мозокот, преку менингитис, енцефалитис, енцефалопатија, парализа …“ – вели Лилјана Костиќ.

ИЗВОР


Не е дозволено превземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот Здружение ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА 
Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.