НЕВЕРОЈАТНО ОТКРИТИЕ: Музиката може да спречи епилептичен напад

Најновите американски истражувања покажаa дека слушањето музика може да помогне да се спречи епилептичен напад.preg

Мозокот на лицата со епилепсија различно реагира на музиката за разлика од мозокот кај луѓе кои не страдаат од ова нарушување, вели коавторката на студијата, неврологот Christine Charyton од Државниот универзитет во Охајо.

– Бевме изненадени од резултатите. Претпоставувавме дека музиката поинаку ќе делува врз мозокот од тишина, но не очекувавме дека луѓето со епилепсија ќе реагираат на различен начин отколку луѓето без ова нарушување – рече Charyton  во изјава за Лондонски Telegraph.

Резултатите од електроенцефалограмот (ЕЕГ) покажаа дека кај луѓето со епилепсија доаѓа до синхронизирање на активноста на мозокот со музика.

Charyton  и нејзините колеги истакнаа дека музиката во иднина може да се користи во комбинација со други, традиционални методи во спречувањето на епилептични напади.Не е дозволено превземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот Здружение ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА 
Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.