Првото бебе со епилепсија, лекувано со канабис под медицински надзор

Најновата клиничка студија спроведена на најмладиот пациент до сега од Детската болница Колорадо (Children’s Hospital Colorado) во Аурора, ги докажа придобивките од канабисово масло кога станува збор за епилепсија. 

Канабисот не може никому да му наштети,
па дури и на новороденчината!
Амили Нунез (Amylea Nunez) ќерката на семејството Нунез кое живее во Албакерки, Ново Мексико, е родена во декември 2015 година и таа веднаш почнала да добива епилептични напади. Ја транспортирале во Детската болница Колорадо, каде што била дијагностицирана ретка форма на епилепсија. „Нејзиното срце престана да чука два пати покрај нас и тоа најверојатно беше најтешкиот дел за нас“ – истакнува мајката Никол Нунез (Nicole Nunez).
Амили имала најмалку 15 напади дневно.
Нејзините родители велат дека фармацевтските медикаменти што таа ги примала можат да го оштетат нејзиниот црн дроб. Поради тоа нејзините сoвестени родители имајќи го предвид  доброто за нивното дете од кое зависи  нејзината сегашност, и нејзината иднина, одлучиле Амили да ја лекуваат на природен алтернативен начин со канабисово масло. Оваа врста канабис, како и екстрактите од неа во некои Американски држави се веќе докажан и дозволен безбеден лек против епилептични напади, поради тоа што количината на THC што ја содржи не е во состојба никого да „напуши“.
Врстата што `и е потребна на Амили
Семејството на Амили ја замолило болницата да ја мониторираат состојбата на бебето откако ќе започнат да `и го даваат маслото од посебната врста канабис со многу мало ниво на THC, а многу големо ниво на CBD наречена Charlotte’s Web (Пајажината на Шарлота).
Ние сакаме да користиме нешто различно што не е лошо за нејзиното тело“ – истакнува Ерни Нунез (Ernie Nunez) таткото на Амили. „Откако направив  истражување кое траеше со месеци, верувам дека ова ќе функционира бидејќи тоа е природен пат“.
Ерни и Никол Нунез – родителите на Амили
Амили е најмладиот пациент во медицинската историја официјално третиран со канабисово масло како дел од клиничката студија за реакцијата на децата на канабисово масло и сите можни долготрајни ефекти. Маслото веќе има неверојатен ефект врз нејзиното здравје. Амили се чувствува многу подобро со секој нов ден. Родителите на Амили веруваат дека тие ќе успејат да ја спасат нивната ќерка од конвенционалните лекови и дека ќе можат нејзината состојба да ја регулираат само на природен начин со канабис, кој веќе предизвика големо подобрување на нејзината здравствена состојба. „Таа е многу посвесна денес, разгледува наоколу и ги следи нашите лица кога `и зборуваме, во споредба со порано кога `и зборувавме, а таа воопшто не реагираше“ – додава мајката Никол.

Извор


Не е дозволено превземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот Здружение ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА
Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.