ВИДЕО: КАТАЛЕПСИЈА – “Восочна флексибилност“, губење на контролата врз мускулите

 

https://www.facebook.com/epilepsizdruzenie
Каталепсијата е невообичаено долго задржување на главата или екстремитетите  во неприродна положба во која се пасивно донесени.

Во медицинска терминологија, овие напади се нарекуваат и  “восочна  флексибилност”. Губење на контролата врз мускулите варира од случај до случај – понекогаш тоа е само слабост во колената, а понекогаш се  губи контролата врз целото тело. Овие напади траат од неколку секунди до период до две минути, а во некои случаи до половина час.

Често е во комбинација со други манифестации на зголемена сугестија, повторувачки гестови (ехопраксија), повторување на зборови (ехолалија) и друго.

Каталепсијата  се сретнува  кај шизофренијата , кај различни типови на хистерија и одредени болести или оштетување на малиот мозок, каде што тие се блокирани или оштетени врските  помеѓу малиот мозок  и фронталните лобуси на мозокот.Не е дозволено превземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот Здружение ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА
Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.