Најновите истражувања потврдуваат: пробиотиците ја намалуваат депресијата и анксиозноста

Fotolia_40111405_Subscription_Monthly_XXL-1024x778

Заборавете на антидепресивите, земете пробиотици, и откријте ја новта,посветла страна на животот.

Освен што го штитат варењето на храната и го зајакнува имунолошкиот систем, пробиотиците, според последните истражувања, исто така, ефикасни се за помош на телото при депресија, анксиозност и страв.

Тоа го покажа  истражувањето спроведено од страна на научниците на Универзитетот во Торонто, на четириесет пациенти со хроничен замор.

Тие земале пробиотици  два месеци и, со подобрување на  варењето на храната, откриле дека тие се намалуваат симптомите на анксиозност, депресија и други симптоми со кои безуспешно се бореле со години.

Во втората група, која примала плацебо, покажа дека немало  никаква промена во однос на почетната состојба.

Добрите  бактерии го подобруваат расположението

А. Венкет Рао, директор на ова истражување, рече изненаден е  од резултатите, особено како пробиотиците успешно делувале врз симптомите на невролошките нарушувања.

Ние сме возбудени, бидејќи ова се навистина позитивни резултати. Пробиотиците покажаа колку силно влијаат врз невропсихолошките нарушувања, како што се депресијата  и анксиозноста“истакнаА. Венкет Рао.

Истражувачите, овие резултати дополнително ги  израдуваа,  зашто тие претставуваат поздрава и побезбедна алтернатива за конвенционалните антидепресиви и другите лекови.

Пробиотиците може да биде безбедно и евтини решение за голем број на невролошки пореметувања, и нема штетни ни опасни несакани ефекти – рече А. В.  Рао.

Во истражувањето се вклучила  и др.  Алисон Ц. Бастед која  објаснува дека пробиотиците делуваат како природни подобрувачи на варењето на храната, кои ги потиснуваат штетните бактерии и токсини од телото.

Поделените бактерии, вели д-р Бастед, ги поддржуваат Л-трипофтан -. Есенцијални амино киселини кои телото го претвора во серотонин, ” хормон на среќата”.

“Ова се многу важни резултати. Пробиотиците кај  пациентите го подобрија варењето на храната, го намали чувството на подуеност и гасови, но исто така, покажа и друго дејство што нè изненади “- вели д-р Бастед.

Добрите бактерии, внесени преку пробиотиците, успејаа на пациентите да им ја намалат напнатоста, чувство на страв и одбивност.

Во времето на земање на пробиотици, сите пациенти се чувствувале подобро и позадоволни и никој не се пожалил, на пример, неправилна работа на срцето (придружени со чувство на анксиозност), а многу подобро спиеле и посмирено  се справувале  со болест.

Тајната на овие резултати лежат во вируси и бактерии во телото кои произведуваат соединенија кои допираат до  мозокот и  му помагаат во решавање на проблемите поврзани со однесувањето и емоциите.

Затоа, истражувачите веруваат дека, наместо штетните и опасни анти-депресанти, “обичните” пробиотици може во иднина да играат важна улога не само во лекувањето, туку и во превенција на депресија и многу други болести.

Како да се земаат?

Пробиотиците најдобро е да се внесат преку храната (ферментирани производи), но можете да ги набавите во форма на прав и капсули.Не е дозволено превземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот Здружение ЕПИЛЕПСИЈА МАКЕДОНИЈА
Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.