СИМПТОМИ

Некои од симптомите кои му претходат на нападите на епилепсија :

  • Чувство на искри, чуден мирис и вкус, бес или ненаданја голема жалост;
  • Гадење и повраќање;
  • Вкочанетост на рацете;
  • Немотивирано движење;
  • Разни необични сензации;
  • Погрешна перцепција на големината на предметите;
  • Чувство дека нешто е веќе видени или дена нешно никогаш не е видено;
  • Ненадајно зголемено отчукување на срцето;
  • Ронање на забите и др.

Кај епилепсијата тешко е да се утврди јасно, главната причина која ја предизвикува,

Скоро сите болести или повреди на мозокот можат да предизвикаат и епилептични напади, особено доколку се оштети кората на големиот мозок.Честопати и со најсовремените методи на пребарувања во мозочното ткиво не можат да се најдат знаци на болест. Па во ваква ситуација се верува дека највачна е генетската подложност и тогаш епилепсијата можно е да се јави не само на еден член во семејството. Иако понекогаш се среќава, ова појава е релативно ретка.Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.