Што може да ја предизвика епилепсијата

Некои луѓе можат да осетат дека нападите ќе се случат или се со поголема веројатност да се појават во одредени ситуации. Понекогаш ова е случајно, но некогаш не е. Следењето на сите фактори кои може да предизвикаат напади може да ви помогне да препознаете кога може да се случи напад. Тогаш можете да бидете подготвени и да научете како да се намали можноста за напад кој може да се случи во тоа време.

Епилепсија според причините може да биде:

Идиопатска  – каде е невозможно да се утврди јасна причина за епилепсијата, освен наследната предиспозиција.Овај тип на епилепсија обично започнува на возраст од меѓу 5 и 20 години, но може да се случи на било која возраст, без присуство на други невролошки абнормалности. Постојат некои состојби кои можат да го поттикнат развојот на нападите, итоа:
• Вродени анмалии и перинатални проблеми;
• Повреди на мозокот
• Метаболни нарушувања
• Компликации на дијабетес мелитус
• Електролитни нарушувања
• Откажување на бубрезите, уремија (токсични акумулација на отпадни материјали)
• Недостаток во исхраната
• Фенилкетонурија – ретко може да предизвика напади кај доенчиња
• Внесување или труење со алкохол или дрога
• Лекување на алкохол или дрога
• Тумори и мозочни лезии, кои зафаќаат простор во мозокот (како што се хематоми)
• Главните причини за повисока инциденца на епилепсија во земјите во развој се изложени на поголем ризик од акутни и хронични инфекции на мозокот, пред и постнатални акушерски компликации кои водат до оштетување на мозокот и неухранетост.
Симптоматска  – Причина за овој вид на епилепсија е хронично оштетување на органите или болест на мозокот (конгенитални развојни нарушувања, инфекции, тумори, метаболни заболувања, на пример, ниска концентрација на шеќер во крвта, траума, долг и интензивен физички напор , недоволно кислород во мозокот, злоупотреба на алкохол или дрога и др.)
Криптогена – епилепсија за која се верува дека е симптоматска и дека имаат органски супстрат во позадина, но тоа е неможе да се докаже.Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.