ПОЗНАТИ СО ЕПИЛЕПСИЈА

Многу познати и славни  луѓе имаат или имале епилепсија, тука е листа на некои од овие луѓе кои страдале епилепсија.

Епилепсија е невролошко нарушување кое се карактеризира со повторливи неиспровоцирани епилептични напади. Овие напади се минливи знаци и / или симптоми поради ненормална, прекумерна или синхрона невронската активност во мозокот.

Епилепсија обично се контролира со одредена терапија, иако нај новите истражувања покажаа дека може да се  излечи.

Во повеќето случаи на  епилепсија,  нападите се  дел од нормалниот и секојдневен живот, и лицата кои ја имаат можат да водат скоро нормален начин на живот.Пример за тоа се познатите и славни луѓе кои го имале ова нарушување. Дел од нив се:

 1. Александар III Македонски – Alexander the Great (20 јули 356 п.н.е. – 10 јуни 323 п.н.е.), Исто така познат како Александар Велики, бил антички крал (336-323 п.н.е.). Александар умрел по дванаесет години во постојана воена кампања, веројатно како резултат на маларија, труење, тифус, вирусен енцефалит или како последица од алкохолизмот.
  Роден во Пела, Македонска престолнина. Александар бил син на кралот Филип II Македонски и на неговата четврта сопруга Олимпија, епирска принцеза. Александар Велики имал епилепсија, но со текот на  времето,  епилепсијата  била позната како “света болест” поради верувањето дека оние кои имале напади беа опседнати од зли духови или допрени од страна на боговите и требало  да се третира со повикување мистична моќ.
 1. Питагора – Pythagoras (582 п.н.е. – 496 п.н.е.)Бил првиот човек кој себеси се нарекол филозоф, ”, љубител на мудроста ” , најпознат по формулирањето на питагоровата теорема. Оваа теорема е една од основните и најзначајни математички теореми.Питагора бил познат и како ” таткото на броеви ” и во голема мера придонесе за математика.

 

 1. Исак Њутн – Sir Isaac Newton (Јануари 4, 1643 – 31 март 1727) Многу важен научник кој е заслужен за основање на трите закони на движење, заедно со студиите за универзална гравитација. Студирал на многу научни дисциплини, но, главно, остана во областа на механиката. Се сметало дека неговите закони се производ на психоза, но тие се навистина генијални.
 1. Винсент Ван Гог – Vincent van Gogh (30 март 1853 – 29 јули 1890) Бил страствен уметник кој силно  верувал дека сите изрази треба да бидат изразени преку бои. Тој кажал  дека се што сакал да  направи во неговиот живот е да наслика се што му е на ум. Тој, исто така, рекол дека кога тој ќе почине, би погледнал назад во својот живот и би  плачел за сликите што тој можел ги создаде. Бил љубезен и креативен човек.Се самоубил  “За доброто на сите”, оставајќи ги зад себе сите шарени слики кои ги насликал.
 1. Нил Јанг – Neil Young (роден на 12 ноември 1945 година) Познат музичар, еден од најголемите гитаристи во своето време. Кога бил млад неговите родители се разведиле и Нил се соочил со многу болести. Пречка со која тој се соочувал била и епилепсија. Бил миротворец и преку музиката бил постојано присутен во борбата за правда и помирен свет.
 1. Наполеон Бонапарта – Napoléon Bonaparte (15 август 1769-5 мај 1821) Француски воен и политички водач кој стана познат во текот на подоцнежните фази на Француската револуција војните во Европа. Наполеон бил роден во Ајачо на Корзика. Во благородно италијанско семејство кое  се населило на  Корзика во 16 век. Многу книги денес тврдат дека Наполеон Бонапарта страдал од епилепсија во текот на неговиот живот. Иако не постои валиден доказ и некои веруваат дека тоа е само мит.
 1. Агата Кристи – Agatha Christie (15 септември 1890-12 January, 1976), била англиска писателка. Пишувала и љубовни романи под името Mary Westmacott, но е најдобро позната е по своите 80 детективски романи и нејзината успешна театарска претстава West End. Деталите на личниот живот на Кристи, ретко се документирани.
 1. Чарлс Дикенс – Charles John Huffam Dickens, (17 февруари 1812-9 June 1870), со псевдоним “Боз”, бил пред се англиски романсиер на Викторијанската ера, како и енергичен во социјалните кампањи. Автор на класични книги како „Божикна песна“ и „Оливер Твист“ . Медицинската  точност  како  Дикенс ја опишува епилепсијата ги запрепасти докторите кои го чита и денес. Преку некои ликови во неговите романи, Чарлс Дикенс евидентирал забелешки за природата на епилептичните напади, нивните причини и провокација, и нивните последици. Три од неговите главни ликови, Monks, Guster, and Bradley Headstone имаат напади кои Дикенс реално ги опишува.
 1. Дени Гловер – Danny Glover (роден 22 јули, 1947) Голем актер, во двата „Смртоносно оружје“ со Мел Гибсон и Предатор 2. Дени Гловер имал дислексија во училиште кога бил млад и во училиштето го третирале како ретардиран. Дени Гловер, исто така има  епилепсија и кога се појави на Rosie O’Donnell Show , раскажа како тој се живее со епилепсијата, на возраст од 15 години, а во едено крос-кантри патување со своето семејство доживеал  шест напади по ред.
 1. Алфред Нобел – Alfred Bernhard Nobel (21 Октомври 1833- 10 декември 1896) е шведски хемичар, инженер, иноватор, производител на оружје и изумител на динамитот. До моментот на неговата смрт тој се имал повеќе од 350 патенти, фабрики и лаборатории во 20 земји. Вилијам Гордон Ленокс напиш
  ал дека “Нобел беше предмет на мигрена и конвулзии во детство.” Нобел имал епилептичните напади како дете, за кој подоцна напишал и песна. Темелите на Фондацијата „Нобелова награда“  биле поставени во 1895 година, која била последна желба на Алфред Нобел и за која  оставил многу од своето богатство. Од 1901 година, наградата има чест да им припадне на  луѓе за исклучителни достигнувања во физика, хемија, медицина, литература и мир.
 1. Микеланџело – Michelangelo (6 Март, 1475 – 18 февруари, 1564) Скулптор на многу од најпознатите скулптури на сите времиња. Микеланџело бил почитуван човек на ренесансата и конкурент на Леонардо Да Винчи. Стремеќи да се докаже во повеќе дисциплини тој е одговорен и за сликите во внатрешноста на многу познати катедрали, и изградба на некои од најпочитуваните згради. Проектите како што базиликата св. Петар, базиликата Сан Лоренцо и Медичи Капелата засекогаш ќе го прикажуваат Микеланџело и неговите дела како легенда во целата историја.
 1. Леонардо да Винчи – Leonardo Da Vinci (15 април 1452 – 2 мај 1519 ) Човекот кој е одговорен за некои од најголемите религиозни слики во историјата. Леонардо да Винчи бил докажан не само во сликарството, туку во голем број други области. Тој бил  архитект, ботаничар, музичар, научник, математичар, инженер, пронаоѓач, анатом, скулптор, и писател. Негови две најпознати дела се сликите Мона Лиза и Тајната вечера на Исус Христос која е и најстарата репродуцирана верска слика на сите времиња.
 1. Јулиј Цезар – Julius Caesar (13 јули 100 п.н.е. – 15 март 44 п.н.е.), Римски државник  еден од највлијателните луѓе во историјата на светот, Цезар учествувал во различни војни и  се истакнувал во лидерските вештини.Клучна улога одиграл за падот на Римската Република и подемот на Римската Империја. Бил обожуван од страна на луѓето во Рим и прогласен за бог.Тој бил  немилосрдна личноста и мислел за себе дека е најдобар. Засновано на забелешките на Плутарх, Цезар страдал од епилепсија.
 1. Едгар Алан По – Edgar Allen Poe (19 јануари 1809 – 7 октомври 1849) американски писател, поет, уредник, критичар, еден од главните претставници на американскиотромантизами предвесник на симболизмот. Најпознат по своите мистериозни и раскази за макабрата, По е еден од првите американски писатели на раскази и се смета за творец на детективската и криминалистичката проза. Исто така, нему му се припишува и заслугата за појавата на научната фантастика. Тој е првиот познат американски писател кој живеел само од пишување, што се резултирало во финансиски тежок живот и кариера. Точната причина за смртта на Едгар Алан По е сѐ уште нејасна. Доктор Снодграс бил уверен дека алкохолот ја предизвикал неговата смрт. Едгар Алан По е погребан во дворот на Вестминстерската презветаријанска црква, сега дел од Универзитетот во Мериленд во Балтимор.
 1. Аристотел – Aristotle (384 п.н.е. – 322 п.н.е.), античкифилозофи полихистор, ученик на Платон, а учител на Александар III Македонски. Се занимавал со мноштво предмети, како физикаметафизикапоезијадраматургијамузика,  логикареторикалингвистикаполитикаетикабиологија и зоологија. Аристотел е еден од првите кој истакнал дека тесно поврзана е епилепсијата со генијалноста.
 1. Теодор Рузвелт – Theodore Roosevelt (27 октомври 1858 – 6 јануари 1919) Бил 26-ти претседател на САД тој се памети по извонредниот идентитет, опсегот на интереси и достигнувања, неговото водство на Прогресивните Движења, себеси се нарекувал „ каубој“, но познат е по својата мажественост. Бил лидер на Републиканската Партија, а во 1912 година ја основал Прогресивната партија. Пред да стане претседател, вршел служба на градско, државно и федерално ниво. Неговите достигнувања како натуралист, истражувач, ловец, автор и војник се дел од неговата популарност како и секоја служба која ја работел како политичар.
 1. Алфред Велики – Alfred the Great (. В 849-26 October 899) Алфред Велики бил крал на англосаксонското царство од Весекс од 871 до 899. Во својот живот Алфред го ценел образованието и сакал неговото царство да биде богато со знаење. Го подобрил својот Кралски закон, како и воената структура. Иако Алфред имал епилепсија тоа не го задржало во сворто царство да ја направи една од најдобрите книги на законите на тоа време. Тој бил многу побожен и во своевремено тој помогнла да се обноват и да се зголеми бројот  на цркви и училишта во цела негова земја.
 1. Буд Абот – Bud Abbott (2 Октомври 1895 – 24 април 1974 година) Буд Абот бил американски производител, комичар и актер. Многу пати сакал да го скрие фактот дека тој страда од епилепсија. Целиот негов живот бил предмет на епилепсијата и многу пати се обидел да се контролира со алкохол. Поради алкохолот исто така и банкротирал. Кратко по банкротот Буд ја изгубил долгогодишата партнерка Лу Костело која умрела од срцев удар. Тогаш Буд имал уште еден обид во својата кариера со бонбоните Кандидо, но безуспешно. Починал од рак на 24 Април 1974 година.
 1. Луис Карол – Lewis Carrol (27 јануари 1832 – 14 јануари 1898) бил англиски автор, фотограф, математичар, свештеник и логичар. Тој има напишано неколку реномирани книги и неговите дела биле инспирација за многу модерни уметници. Содржината во неговата игра на зборови ќе ги привлече не само децата, туку и некои од најелитните  читатели. Има напишано книги опишувајќи мали напади на епилепсија и световите на мечтаења и дека некои од нив може да доведат  едно лице да има  чувство на паѓање во помала или поголема дупка. Не слушање или гледање на истиот и чувство како да целото тело се менува во дел од секунда.
 1. Ричард Бартон – Richard Burton (10 ноември, 1925 – 5 август, 1984) Едно време најплатен холивудски актер, Ричард беше добро познат по својот специфичен глас. Тој е осакатен, целиот свој живот со епилепсија и бил исклучително длабоко навлезен во алкохолизмот за да се обиде и да ги спречи нападите. На крајот тоа го довело до депресија, но тој никогаш не одел на лекар, бидејќи тој не им верувл ни малку. На моменти се чинело дека се повеќе се плашел дека луд, одошто дека има епилепсија. Во текот на целиот свој живот тој никогаш не бил на лекар за да се дијагностицира епилепсијата.
 1. Џорџ Фридрих Хендл – George Frederick Handel (23 февруари 1685 – 14 Април 1759) бил роден во Германија, барокен композитор кој е познат гросо концерти, опери и ораториуми. Роден во градот Хале, а живеел и работел во Хамбург, Италија, Хановер, а од 1712 година трајно се населил во Лондон. Неговото најпознато дело е Месијата, на ораториумот врз основа на библиски мотиви. Има влијание врз многу следбеници во периодот на транзиција од барокот до класицизмот, како Јозеф Хајдн, Моцарт и Бетовен.
 1. Фјодор Михајлович Достоевски – Фёдор Михайлович Достоевский (11 Ноември 1821 – 9 Февруари1881) – Руски С писател и есеист, познат по неговите романи „Злосторство и Казна“ и „Браќа Карамазови“. Достоевски имал епилепсија а неговиот прв напад се случил кога имал девет години. Епилептични напади се повторувале различно во текот на неговиот живот, а тие искуствата  на Достоевски  се верува дека биле основа за неговиот опис на епилепсија кај Кнезот Мишкин е во неговиот роман „Идиот“ и на Смердаков  во „Браќа Карамазови“. Умрел во Санкт Петербург, како последица од крварење предзвикано од епилептични напади.
 1. Карло V од Шпанија – Karl V (24 Февруари, 1500 – 21 септември 1558) бил владетел на Светото римско царство од 1519 до неговата абдикација во 1556, а исто така владетел на Шпанската Империја од 1516 до 1556. Карло V страдал од епилепсија и од зголемена долна вилица. Тој се борел правилно да ја џвака храната и со самото тоа доживувал лошо варење за поголем дел од својот живот. Тој, исто така, страдл од болки во зглобовитеБил во голема мера заинтересиран за часовници, поучувајќи ги своите слуги да ги расклопуваат,  и да ги составуваат во негово присуство.
 1. Ханибал – Hannibal (247г. п.н.е. – 182г. п.н.е) бил картагински воен командант, се смета за еден од најголемите воени команданти во историјата. Најдобро е познат по неговите остварувања воВтората пунска војна, марширајќи со армија од Шпанија преку Пиринеите и Алпите во северна Италија и поразувајќи ги Римјаните во битките  кај реката Требиа, Тразименското Езеро и Кана. По Кана, Римјаните одбивале да се борат со него на отворени битки, и постепено ги освојувале градовите од јужна Италија кои му се приклучиле на Ханибал.
 1. Хектор Берлиоз – Hector Berlioz (11 декември, 1803 – 8 март, 1869 година) бил францускикомпозитор, и музички писател, творец на францускатапрограмска музика, се смета за водач и основач на музичкиот романтизам во кој извршил големо влијание врз европската музика. Негови најпознати дела се : Oперите: „Тројанци во Картагина“, „Бенвенуто Челини“, „Проклетството на Фауст“ и „Драмска легенда“. Симфониите: „Фантастична симфонија“ „Харолд во Италија“, и „Ромео и Јулија“.
 1. Џејмс Медисон – James Madison (16 март1751– 28 јуни 1836) бил претседател на САД. Човек по својата природа низок и изветвен маж, а на изглед стар и збрчкан. Се преселува во Оранџ Кантри, Вирџинија и е пратен во Принстон (тогашното име на денешниот колеџ во Њу Џерси). Студира историја и право. Таткото е на американскиот устав (1776). Една негова дефиниција за една демократска држава: “Една власт мора да биде контролирана од другата власт, бидејќи човечките желби, омраза и лакомост поттикнуваат на мисли и акции спротивно на интересите на општеството. Луѓето мораат да имаат владина, а тие пак мораат да бидат под контрола бидејќи оние кои што владеат можат да грешат”. Служел во меѓународниот конгрес и беше лидер на собранието на Вирџинија.
 1. Лорд Бајрон – Baron Byron(Лондон, (22 јануари1788 – 19 април 1824 Мисолонги) — англо-шкотски поет и водечка фигура во романтизмот. Тој бил олицетворение на слободен човечки дух во бунтот против поредокот и рамките на тогашното општество, па оттука и неговата голема популарност кај европските народи, кои биле под јаремот на туѓинскиот и на домашниот деспотизам. Меѓу неговите најпознати дела се Странствувањето на Чајлд Харолд и Дон Жуан. Последново дело останало недовршено по неговата смрт. Тој бил сметан за еден од најголемите европски поети кој сè уште се чита. Познат е и по неговата ќерка Ада Лавлејс, чија работа на Аналитичката Машина со Чарлс Бабаџ се смета за еден од основачките документи во областа на компјутерските науки.
 1. Луј XIII од Франција – LouisXIII (27 Септември 1601 – 14 мај 1643) владеел како крал на Франција и на Навара од 1610 до 1643. Луј XIII дошол на престолот во 1610 година, на возраст од осум и пол години, по атентатот на неговиот татко.

 

 1. Марго Хемингвеј – Margaux Hemingway (16 февруари 1955 – 1 јули, 1996) е американски модел и филмска актерка која се појави во неколку филмови. Таа е родена во Портланд, Орегон, сестра на актерката Мариел Хемингвеј и внука на писател Ернест Хемингвеј. Таа се бореше со различни нарушувања како алкохолизам, булимија и епилепсија.
 1. Мартин Лутер – Martin Luther (10 ноември, 1483, февруари 18, 1546 година) бил германски теолошки и верски реформатор. Неговата верска реформа длабоко влијаела врз политичките, економските, образовните и лингвистичките можности, што го прават еден од клучните фигури во Европа.
 1. Николо Паганини – Nicolo Paganini (27 Октомври, 1782 – 27 мај 1840) билиталијанскивиртуоз на виолина и композитор. Бил ненадминат мајстор на виолинската техника и му била припишувана дури и маѓиска моќ. Компонирал виолински концерти, сонати, камерна музика и познатите „каприча“ за соло виолина. Тој е нашироко се смета за еден од најголемите  виолинисти  кој некогаш живеел и исто така имал епилепсија.
 1. Павле I Петрович – Па́вел I Петро́вич (1 октомври 1754 – 23 март 1801 година) билимператорна Русија во периодот од 1796 до 1801 од династијата Холштаин-Готорп-Романов. Павле станал император по смртта на својата мајка Екатерина II во ноември 1796 година. Во текот на првата година од своето владеење, тој поништил многу мерки кои биле донесени во времето на својата мајка. Армијата, која била испратена во борба против Иран била повторно вратена, а татко му Петар III, бил погребан воПетропавловската катедрала. Како дете, било посочено дека е интелигентен и со добар изглед. Неговиот борбен црти на лицето во подоцнежниот живот се припишуваат  на напад од тифус, од која страдал во 1771 година.
 1. Петар Чајковски – Пётр Ильич Чайкoвский (7 мај184025 октомвристар стил) — еден од најголемите руски композитори и симфоничари, кој со своите дела ја одбележа ерата на доцниот романтизамкако еден од најсестраните и најплодните. Значаен придонес дал во развојот на рускиот балет. Негови најпознати дела се оперите „Евгениј Онегин“ и „Пикова дама“, а неговуите три балети: „Оревокршачка“, „Лебедово езеро“ и „Заспаната убавица“ се едни од најизведуваните балети на сите времиња. Познато негово дело е и циклусот „Годишните времиња“.
 1. Петар Велики – Пётр I Алексеевич;Пётр Великий (9 Јуни 1672 година – 8 февруари 1725) цар на Русија кој владеел со неа од 7 мај (27 април според јулијанскиот календар) 1682, па сѐ до својата смрт во 1725. На престолот дошол по многу дворски интриги и завери. На почетокот владеел заедно со својот слаб и болен полубрат Иван V, кој умрел во 1696. По Ивановата смрт, кога станал цар на Русија, Петар немилосрдно ги задушул сите отпори против него, па дури и во неговото семејство. Петар владеел сам до 1724 година, а потоа владеел заедно со својата сопруга Екатерина I. Тој бил модернизатор на заостанатата феудална Русија на воен и економски план, а во исто време водел и експанзионистичка политика, главно кон земјите кои излегувале на море. За време на своето владеење, Петар ја претворил Русија во водечка европска сила во тоа време. Ја одбил титулата цар во 1721 и ја заменил со титулата „император“.
 1. Роберт Шуман – Robert Schumann (8 јуни, 1810 – Јули 29, 1856) германскикомпозитор и музичар, еден од најзначајните претставници на романтизмот во музиката. Особено се истакнува како  авторна  клавирски  минијатури и соло-песни, а компонира и камерна и сценска музика, четири симфонии и една опера. Тој е еден од најпознатите композитори на 19 век.

 

 1. Сер Валтер Скот – Sir Walter Scott (15 август, 1771 – 21 септември, 1832 година) eшкотскипоет и романсиер, творец на модерниот историски роман. Собирал народни песни и пишувал епови за историјата на Шкотска. Меѓу неговите најзначајни дела спаѓаат „Ајванхо“, „Кенилворт“, „Старинар“ и други.. Валтер Скот преживеал  напад на детска парализа во 1773 што ќе го направи телесен инвалид.
 1. Сократ – Socrates (470 п.н.е.-399 п.н.е.) естарогрчки(атинскифилософ и една од најзначајните икони на Западната философска традиција. Сократ е родум од Атина. Го напуштил занаетот на татка си (каменорежач) и сиот свој живот го посветил на философијата. Тој одел меѓу луѓето, разговарал со нив, ги терал на размислување, едностојно им поставувал прашања. За него основен проблем е човекот, пред сѐ; неговото однесување во етичката и политичката  сфера.. Тој решително им се спротиставувал на софистите, а пред сѐ; на нивниот реализами субјективизам, сметајќи дека човекот можел да пронајде знаења кои се општи и потребни. Сократовата основна поставка била „Јас знам дека ништо не знам!“
 1. Труман Капоти – Truman Capote (30 Септември 1924 – 25 Август 1984) бил американски писател.Тој е еден од најпознатите писатели на 20-иот век кој со самата е појава бил фасцинантен како ликовите од неговите дела. Неговите најпознати дела се Појадок кај Тифании Во Ладна КрвТруман Капоти починал на 25 август 1984 но неговото присуство се чувствува и во 21-иот век. Џон Ноулс вели дека Капоти ” ја предизвикувал  епилепсијата  со злоупотреба на дрога и алкохол” Аутопсијата покажа дека  Капоти имал инфекција во нозете и знаци на епилепсија.
 1. Чанда Ган – Chanda Gunn (27 јануари 1980 ) е американски хокеј играч. Таа го освои бронзениот медал на Зимските олимписки игри во 2006 година. Како спортистка со епилепсија, Чанда Ган секој ден со стои исправена пред животот и решена е да се живее секој ден во целост. Ган има добиено бројни награди, таа е првиот играч да кој е ипрогласен финалист на Patty Kazmaier Award, петта за најдобра женска хокеарка на нацијата и на Humanitarian Award  за најдобар граѓанин во хокеј.

 

ЗАБЕЛЕШКА: Ова се дел од лицата со епилепсија, кои се познати низ целиот свет.Во Македонија не располагаме со информација кој од популарните личности имал или има епилепсија. Доколку имате информација, која може да послужи овој список да го надополниме, можете да контактирате со нас.Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.