ПОМОШ

Прва помош за сите типови епилептични напади


Најважно е да се задржи лицето безбедно и сигурно. За повеќето напади, давањето на основната прва помош е се што треба да се направи.
Информациите на оваа страница е за општо, за сите видови на епилептични напади.


Што треба да направeте кога некој има напад?

 • Секогаш останете со лицето додека нападот не заврши.
 • Забележете колку долго трае нападот.
 • Останете смирени. Повеќето напади траат само неколку минути.
 • Спречете евентуални повреди, така што ќе ги отстранете околните предмети.
 • Направете лицето да се чувствува што е можно поудобно.Ставете му нешто меко под главата. Олабавете ги сите алишта што го стегаат.
 • Отстранете ги случајните минувачи или публика подалеку.
 • Не држете го лицето кое добило напад.
 • Не ставајте ништо во устата на лицето кое има напад.
 • Не му давајте вода, лекови или храна преку уста, освен кога лицето е целосно при свест.
 • Бидете сигурни дека дишењето е во ред.
 • Успокојте го лицето кое добило напад.

По нападот, лицето треба да го положите да лежи на левиот колк. Не заборавајте дека постои мала опасност од повраќање после нападот, пред да се врати сосем лицето при свест. Затоа главата на лицето треба да му биде свртена за да може од устата да му истече се што ќе поврати и за да не го вдише повратеното. Останете покрај лицето додека тоа да закрепне (5 до 20 минути).

 

Повикајте брза помош на 194 ако:

✓ нападот трае повеќе од 5 минути или ако набрзо дојде до втор напад.

✓ лицето не се освести во рок од 5 минути откако престанал нападот.

✓ нападот се случи во вода.

✓ лицето е повредено.

✓ лицето е бремено или има шеќерна болест.

✓ знаете, или верувате дека тоа на лицето му е прв таков напад.

✓ не сте сигурни што треба да сторите. 

 

Секогаш останете со лицето додека нападот не заврши.

Нападите може да бидат непредвидливи. Тешко е да се каже колку долго ќе траат и што ќе се случи за време на нападот. Некои може да  започнат со помали симптоми, а потоа и да дојде до пад или губење на свеста. Други напади може да завршат за само неколку секунди.
Ако лицето е повреден за време или по нападот, можно е да му е потребна помош.
Обрни внимание на тоа колку долго трае нападот.

Забележете колку долго трае нападот

Следете го времето на нападот. Забележете:
Колку време има од почетокот до крајот на нападот;
Колку време му потребно на лицето да се опорави и да се вратат на своето вообичаено ниво на активност
Ако нападот трае подолго од вообичаеното за тоа лице, повикајте брза помош.
Останете смирени. Повеќето напади траат само неколку минути.
Вашиот одговор може да влијае на тоа како другите луѓе се однесуваат. Ако останете смирени, тоа ќе им помогне исто така и на другите да останат смирени.
Разговарајте смирено и делувајте охрабрувачки со лицето за време и по нападот. Ова ќе му помогне да се чувствува подобро, и да се опорави.

Спречете евентуални повреди, така што ќе ги отстранете околните предмети.
Отстранете ги сите околни остри предмети околу лицето.
Ако лицето е луто или збунето, помогне му да се справи со ситуацијата. На пример, да ги задржете го подалеку од сообраќајот, подалеку од рабовите на пругата на железничка станица или метро, подалеку од високите места и острите предмети.
Направете лицето да се чувствува што е можно поудобно.
Помогне му да се седне на безбедно место. Ако постои ризик од паѓање, повикајте некој да ви помогне и поставете го лицето на под.
Држете ја неговата глава за да го заштитите од повреда на подот.
Отстранете ги случајните минувачи или публика подалеку.
Откако ситуацијата е под контрола,кажете им на луѓето да се вратат неколку чекори назад за да му се даде на лицето кое добило напад повеќе простор. Будење во толпа луѓе може да биде непријатно и збунувачки за лице после нападот. Замолете некој да остане во близина во случај да треба повеќе помош.

Не држете го лицето кое добило напад.
Нападот неможе да се запре, ниту во случај кога пробувате да го запрете движењето. Тоа може само да предизвика повреди и да предизвика кај лицето збунетост, вознемиреност, или агресивност.
Луѓето не се борат намерно за време на напад. Но, ако тие се ограничени, кога тие се збунети, може да реагираат агресивно.
Ако се обидуваат да се шетаат, нека го прават тоа на сигурно, во затворен простор ако е можно.
Не се ставајте ништо во устата на лицето
Лицето може да гризне за време на напад ако неговата вилица и  мускулите на лицето се затегнат или згрчат. Ако нешто му ставете уста,  може да го скрши и да го голтне , или да ги скрши забите или вилицата!

Запомнете, човек не може да го проголта својот јазик за време на напад. Затоа, не се грижете за тоа.

Бидете сигурни дека  дишењето е во ред.
Ако лицето е во лежечка положба, завртете го на страна, со устата накај земјата. Ова ќе им помогне да дишат полесно и го задржува плунката да не ги блокира нивните дишни патишта.
За време на конвулзивни (или тонично-клонични) напади, лицето може да изгледа како да престанало да дише. Ова се случува кога мускулите на градите се стегаат во текот на тоничната фаза на нападот. Како што овој дел на нападот завршува, мускулите ќе се релаксираат и лицето повторно ќе почне нормално да дише. Не треба да  прави помош за дишење или вештачко дишење за тој вид на промени во дишењето.
Не давајте, вода, лекови или храна преку уста, освен кога лицето е целосно при свест.
Ако некое лице не е целосно будно и свесно за она што се случува,не може да ги проголта правилно. Храната, течноста или таблетите би можеле да одат во нивните бели дробови, наместо во стомакот и да ги задави.
Ако лицето се гуши или изгледа како да се гуши, завртете го на страна и повикајте брза помош.
Јавете се на 194 веднаш ако:
Лицето не може да кашла и само да ги исчисти дишните патишта;
Лицето  има проблеми со дишењето
Јавете се на 194 за помош ако:
А нападот трае 5 минути или подолго;
Нападите се случуваат веднаш еден по друг без лицето да се освести  помеѓу нападите;
Напади се случуваат поблиску заедно отколку што е вообичаено за тоа лице;
Лицето има проблеми со дишењето;
Изгледа дека лицето се гуши;
Нападот се случи во вода, базен или када;
Лицето е повредено во текот на нападот;
Мислите дека ова е прв напад кое лицето го има;
Лицето бара медицинска помош.
Успокојте го и  поддржете го лицето, и побарајте и другите да го направат истото.
Нападите може да биде застрашувачки за вас, како и за другите. Некој кој има напад може да се чувствува засрамени или збунети за тоа што се случило. Имајте го тоа на ум, како лицето ќе се разбуди.
Убедете го лицето дека е безбедно, и успокојте го.
Откако лицето че се врати при свест и способно е да комуницира, кажете што се случило со едноставни термини и зборови.
Понудете се да остане со лицето додека не е подготвено да се врати во нормална активност. Или јавете се на некој друг кој може да остане со него.

 Tweet about this on TwitterEmail this to someoneBuffer this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on VKPrint this page

Comments on Facebook

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.